Direct contact? Bel: +31 35 888 6947 of mail: info@innomet.nl

HomeSpeciale metalenNiobium

Niobium

Niobium is een zacht en zeer ductiel metaal dat koud gedeformeerd kan worden tot een vervormingsgraad van maar liefst 90%. Het soortelijk gewicht van 8,57 is nogal laag vergeleken met die van andere hoog smeltende metalen zoals tantaal en molybdeen dat respectievelijk 16,6 en 10,2 bedraagt. Niobium is op zich een uniek metaal omdat de gunstige verhouding van bepaalde eigenschappen de gebruiker bijzondere mogelijkheden verschaft. 

Men kan hierbij denken aan: 

  • Hoge elektrische en thermische geleidbaarheid
  • Lage uitzettingscoëfficiënt
  • Hoge hittebestendigheid
  • Zeer ductiel, goed vervormbaar
  • Hoge corrosiebestendigheid in vele chemische en biologische toepassingen

De verwerkbaarheid lijkt op het verwerken van koper en daarom is het metaal ook populair geworden bij edelsmederijen om er sieraden van te maken. Niobium wordt meestal ongelegeerd toegepast. Net zoals andere reactieve metalen dankt niobium zijn corrosiebestendigheid aan een zeer dichte en goed hechtende oxidehuid die het metaal uiterst passief maakt. Daarom kan dit metaal de allermeeste organische- en anorganische zuren weerstaan tot minimaal 100°C m.u.v. fluorwaterstofzuur.

In tegenstelling tot de meeste andere reactieve metalen levert niobium nog prima resultaten in zuren die verontreinigd zijn met fluoriden. Wel heeft niobium wat minder corrosiebestendigheid in reducerende zuren zoals zoutzuur en zwavelzuur. In dat geval kan men beter tantaal toepassen. Het wordt overigens onmiddellijk weer meer resistent indien er oxiderende ionen worden toegevoegd. De goede corrosieweerstand tegen natriumdampen bij hoge temperaturen en drukken maakt het metaal vooral geschikt voor het gebruik in vloeibare alkalimetalen waar tevens de warmteoverdracht kritisch is. Het metaal kan daarom probleemloos tot 1000°C worden ingezet in vloeibaar lithium.

NiobiumIn agressieve gassen zoals broom-, chloor- en zwaveldioxide is de corrosiebestendigheid van niobium niet afhankelijk van het vochtgehalte. Waar titanium spontaan zal branden in droog chloorgas is niobium daar geheel ongevoelig voor. Niobium kan probleemloos in chloorgas worden gebruikt tot 200°C, in broom tot 100°C en in koolmonoxide of dioxide tot 250°C. 

 

Lassen

Zeer belangrijk is dat het metaal grondig wordt gereinigd voordat men gaat lassen. Voor niobium wordt het TIG-lasproces aanbevolen zoals dat ook wordt gebruikt bij roestvast staal, titaan en zirkonium. Het gebruik van backinggas is een vereiste en de afkoelende las dient ook in het inerte argongas af te koelen. 

Toepassingen

Warmtewisselaars, straalmotoren, juwelen, natriumlampen, ventilatiesystemen van autoclaven, MRI-systemen.
Niobium is verkrijgbaar in alle wenselijke vormen zoals plaat, folie, staf, draad en buis.

Lees ook onze artikelen onder Branches voor meer informatie