Direct contact? Bel: +31 35 888 6947 of mail: info@innomet.nl

HomeBranchesWarmtewisselaars

Warmtewisselaars

Warmtewisselaars

Warmtewisselaars zijn onmisbaar in onze wereld. Iedere airco, koelkast en vriezer heeft een warmtewisselaar. Industriële toepassingen zijn te vinden in energiecentrales, chemische fabrieken, raffinaderijen, schepen, etc.  Wereldwijd werken er miljarden warmtewisselaars.

Veel van deze warmtewisselaars moeten hun werk doen in (zwaar) corrosieve omgevingen. Vooral voor zeewatergekoelde warmtewisselaars en condensors vervulde titanium als snel een prominente rol in de offshore voor buizen warmtewisselaars en in lagedruk platenwarmtewisselaars. De immuniteit voor corrosie in zout, brak of vervuild water leidt tot uiterst betrouwbare, zeer efficiënte, kostenconcurrerende titanium warmtewisselaars. Het gebruik van titanium in warmtewisselaars stijgt daarom al jaren en dat zal alleen maar toenemen omdat steeds meer mensen de grote voordelen van titanium inzien.  

Corrosiebestendig

De zeer dunne titaanoxidehuid van titanium geeft een corrosiebestendigheid die het metaal in agressieve milieus uitzonderlijk goed laat presteren. Daarom is het materiaal ook uiterst geschikt om warmtewisselaars mee te bouwen.

Titaan wordt wel eens vergeleken met de corrosieprestaties die goud op dit gebied levert. De titaanoxidehuid hecht zich uitzonderlijk goed op het onderliggende metaal waardoor het ook geen zwakke plaatsen kent. Daarnaast is deze huid bijzonder slijtvast en beschikt het over een krachtig ‘self-healing’ effect waardoor allerlei mechanische beschadigingen automatisch worden gerepareerd door op die plaatsen een nieuwe passivatie te bewerkstelligen. Voorwaarde is dan wel dat er zuurstof aanwezig is. Ook bevordert deze harde oxidehuid een druppelvormige condensatie waardoor het rendement van condensors en warmtewisselaars verder wordt verbeterd.

Onder operationele omstandigheden benadert de warmteoverdrachtsefficiëntie van titanium die van messing en koper-nikkel en overtreft die van roestvrijstaal. De hogere sterkte van titanium maakt het gebruik van dunnere wandpijpen, buizen en apparatuur mogelijk want een corrosietoeslag is overbodig bij titanium. De oxidefilm houdt het oppervlak helder, glad en bestand tegen hogere vloeistofstroomsnelheden. Door de gladde oxidehuid vervuild deze veel minder snel dan bij andere metalen en legeringen, waardoor de warmteoverdracht veel langer efficiënt blijft bij titanium.

Erosiebestendig

De oxidefilm aan de binnenkant van de naadloze buizen beschermt de warmtewisselaar dus ook tegen slijtage en erosie, alsook tegen cavitatie en botsingaanvallen wanneer vloeistof met hoge snelheid door de naadloze buizen stroomt. Het is tot twintig keer beter bestand tegen erosie dan koper-nikkellegeringen. Warmtewisselaars van titanium kunnen daarom ontworpen worden voor hoge stroomsnelheden zonder nadelige effecten van turbulentie, botsing of cavitatie te ondervinden.