RVS aktueel

Allround cursusaanbod bij RVS Connect

Uit RVS aktueel

De advies- en opleidingsorganisatie RVS Connect biedt een prima mix aan reguliere cursussen en In Companytrajecten. Hiermee speelt het bedrijf in op de groeiende behoefte van bedrijven aan op maat gesneden opleidingsprogramma's. Leo Middel van RVS Connect vertelt: "Tijdens onze In Companycursussen passen we het programma aan op de specifieke onderwerpen en uitdagingen van het betreffende bedrijf, zodat we daar ondersteuning kunnen bieden, waar deze ook echt nodig is. Tevens heeft het management de mogelijkheid, zelf het aantal dagdelen en de diepgang van de cursussen te bepalen." Verder wordt er advies gegeven over optimale keuzes en processen in de werkpraktijk van de firma, waarbij gevoelige onderwerpen vanzelfsprekend vertrouwelijk worden behandeld.

Link tussen theorie en praktijk
SRI Veenwouden, fabrikant van RVS-uitrusting voor de procesindustrie, was een van de bedrijven die met succes een In Company-opleidingstraject aflegde. De firma SRI verjongde in de afgelopen jaren het personeelsbestand aanzienlijk. Manager Production Hielke van der Berg vertelt: "SRI is een erkend leerbedrijf en verzorgt de praktijkvorming zelf. In de afgelopen jaren zijn we erin geslaagd om ieder jaar ca. 2 jonge medewerkers op 16-of 17-jarige leeftijd in het BBLvakdiploma II en III te laten starten. Leermeesters met jarenlange ervaring leren de jongeren de kneepjes van het vak. Dit is natuurlijk niet mogelijk zonder ook hen de achtergrond mee te geven. Daarom hebben wij besloten, een in house RVS Basiscursus te gaan volgen. Dit paste goed in onze opleidingsplannen en in totaal hebben 26 medewerkers in twee groepen met succes deelgenomen aan de cursus."

Voorafgaand aan de cursus RVS Basis vond er een gesprek plaats tussen Leo Middel van RVS Connect en Hielke van den Berg van SRI Veenwouden en docent Ko Buijs om de wensen van SRI nader te inventariseren. Van den Berg licht toe: "De uitdaging lag hem in het verbreden van reeds aanwezige kennis, het verdiepen van de theorie." Bijzonder is, dat RVS Connect wist in te spelen op de behoeftes van zeer verschillend opgeleide medewerkers in uiteenlopende functies - van lassers tot het hoofd verkoop. Van den Berg: "De bijzondere groepssamenstelling zorgde voor veel onderlinge discussie en maakte duidelijk, op welke manier de diverse bedrijfsprocessen met elkaar samenhangen."
De Manager Production ziet de leereffecten met name in een stukje bewustwording van de do's en don ts van RVS. "Met de training van Ko Buijs is de zorg bij SRI omtrent de handling, het bewerken en lassen van RVS en hoger gelegeerde materialen nog verder toegenomen. Daarnaast worden corrosieaspecten door een grotere groep bewust onderkend en de procedures en instructies binnen ons bedrijf zijn waar nodig nog verder aangescherpt. Mede door deze vakgerichte training zijn wij nog beter in staat onze klanten optimaal te bedienen." In 2010 staan er bij SRI trainingen op gebied van materialenkennis en lastechniek op het programma.

Reguliere cursussen
Naast de In Company-trajecten kunnen ook de reguliere cursussen in Utrecht worden gevolgd. De cursus RVS Introductie vormt een eerste kennismaking met alle aspecten die in de dagelijkse praktijk van de RVS-branche een rol spelen. De eerstvolgende cursus staat gepland op 4 maart 2010. Wie op zoek is naar meer verdieping, vindt deze in de cursus RVS Basis die drie dagdelen in beslag neemt. Deze start op 11 maart 2010 en kan worden afgesloten met een examen. Met het behalen van het diploma wordt de cursist in de branche erkend als RVS-deskundige.

Nieuws aan de horizon
Op cursusgebied is er echter ook nieuws te melden: "Op 15 april zullen we starten met een cursus RVS Lassen, waarin laseigenschappen van RVS, toe te passen lasmethodes en het voorkomen van problemen centraal staan. En op 22 april beginnen we met de 1-daagse cursus Materiaalgedrag, Corrosie & Onderhoud, speciaal voor industriŽle eindgebruikers en hun leveranciers", vertelt Middel.

Meer informatie over cursus- en financieringsmogelijkheden is verkrijgbaar bij RVS Connect, info@RVSconnect.nl

Corine Konings

bedrijf